De oorspong van Django

Onze websites ontwikkelen we met Django, een framework (raamwerk) waarbinnen snel en doeltreffend websites gemaakt worden. Wat maakt Django zo goed? Dat heeft vooral te maken met de historie.

Deadlines en noodzaak

Django is ontwikkeld bij de online Lawrence Journal-World krant in 2003-2004. Twee web-ontwikkelaars, Simon Willison en Adrian Holovaty, waren zeer ervaren in het vak, maar hekelden de toenmalige tools die beschikbaar waren. Bovendien waren ze gebonden aan de onwijze tijdsdruk van de journalistieke wereld.

Uit noodzaak zijn ze oplossingen gaan ontwikkelen die hun werk makkelijker maakten. Hun ervaring en eerdere pogingingen maakten het verschil - ze wisten heel goed wat ze wilden maken. Goed uitgedachte code en duidelijke scheidingen van ieders verantwoordelijkheid. Geen PHP meer, maar Python werd de ontwikkeltaal. Met dit CMS was het volgende mogelijk: de eerste programmeur bouwde snel datamoddelen, vervolgens kon de redacteur al gegevens invullen - terwijl de andere ontwikkelaar nog bezig was met de presentatie (templates/css) op de website en eventuele backend! Complete applicaties werden soms in dagen of zelfs uren gerealiseerd! Het bleek een gouden combinatie.

Open Source

Midden 2005 werd Django gebruikt op de meeste sites van The World Company. Mede door de populariteit van Ruby on Rails werd besloten om het framework voor iedereen beschikbaar te stellen als Open Source. Dat het team ontzettend geprofiteerd had van de beschikbare Open Source code droeg hier ook aan bij.

Tegenwoordig wordt Django gebruikt op toonaangevende sites, zoals Disqus, Instagram, The Guardian, Mozilla, National Geographic, Pinterest, the Onion en de NASA. Jaarlijks komen ontwikkelaars bij elkaar op de DjangoCon om hun ervaringen te delen, en van elkaar te leren.